Mikä on miehen oikeus?

nintchdbpict000362507477

Kuva: The Sun

Iida Åfeldt huomasi olevansa raskaana, eikä osaa sanoa kuka on lapsen isä. Hän kirjoitti siitä rehellisesti blogiinsa ja yleisö kohahti. Tapauksessa ei ole mitään muuta uutta paitsi se miten ihmiset ovat lähteneet anonymiteettiensä suojissa asiaa ruotimaan.

Ken kutsuu Iidaa huoraksi, ken lasta äpäräksi, ken toivoo kuolemaa ja sitten on aina se yksi, joka tietää kirjoittajan ansaitsevan tulla raiskatuksi. Todella typerryttäviä ja tuomittavia lausahduksia kaikki! Onneksi Iida on kuitenkin saanut paljon tukea, niin kuin jokaisen, joka joutuu hallitsemattoman paskamyrskyn kohteeksi, kuuluu saada.

Olen miettinyt tätä kirjoitusta jo muutaman vuoden, koska aihe on (räjähdys)herkkä. Sitten vastaan tulivat Iida ja uutiset Puolan kiristyvästä aborttilainsäädännöstä. Tarvinneeko edes sanoa, että uutinen sai minut voimaan erittäin pahoin. Vielä hirveämpää on kuitenkin lukea kommentteja.

Anonyymit, jotka ilmoittavat abortin olevan lapsen murha ja sitten anonyymit, jotka miettivät miksei kukaan paheksu toisen isäehdokkaan päätöstä olla olematta osallisena mahdollisen lapsensa elämää.

Ei, ei, ei, ei, EI!

Ensinnäkään, kenelläkään muulla ei ole oikeutta päättää tai liiemmin tuomita naisen päätöstä yllättävän raskauden suhteen. Kyse on yksinomaan naisen kehosta ja hänen yksinoikeudestaan päättää siitä. Ihan kaikissa tilanteissa.

Ja tästä päästään itse asiaan: myös miehellä on oltava oikeus päättää. Tapaushan on äärimmäsen hankala ja aina löytyy se yksi, joka tulee sanomaan, että seksillä voi olla seurauksia ja vastuunsa on kannettava. Minä sanon tähän, että höpöhöpö.

Jos osapuolten konsensus on ollut se, että pidetään hauskaa ja ehkäisyä on käytetty (tämä on luonnollisesti molempien vastuulla), niin diiliin ei todellakaan kuulu velvollisuus yllätyslapsen huolehtimisesta. Jos nainen päättää lapsen pitää, hänellä on velvollisuus ilmoittaa asiasta mahdollisille isille, jolloin he saavat päättää miten haluavat toimia ja millaista roolia ottaa.

Niin kuin naisella on yksinoikeus kehoonsa, myös syntymättömillä lapsilla on oikeuksia ja yksi niistä on syntyä toivottuna. Miesten oikeudet tässä kohtaa ovat heikoilla ja yleensä heidän on vähintään maksettava elatusmaksuja lapsesta. Mielestäni se on epätasa-arvoista.

Erityisesti systeemi asettaa hankalaan asemaan ne miehet, jotka ovat päätyneet vanhemmiksi vastoin tahtoaan. On kohtuutonta sanoa, että ne ihmiset jotka eivät lapsia halua, voivat pitää haaransa kiinni. Ihminen on seksuaalinen olento ja jokaisella on oikeus nauttia omasta seksuaalisuudestaan ja toteuttaa sitä. Myös niiden, jotka eivät halua lapsia harkitusti saatika yllätyksinä. Ilmiö korostuu tilanteissa, joissa ehkäisyä ei olekaan käytetty tai se on jätetty kertomatta pois. Jätän kirjoittamatta sen, mitä mieltä olen näistä naisista, sillä se on painokelvotonta tavaraa. Tyydyn vain toteamaan do NOT do it!

Mielestäni velvollisuudet lapsesta huolehtimiseen ja elattamiseen ovat oikeudenmukaisia tilanteissa, joissa lapsi on päätetty hankkia yhteistuumin. Silloin on kaikille oikein, että molemmat vanhemmat hoitavat vastuunsa loppuun asti. Lapsesta ei voi erota tai irtisanoutua. Kohtuutonta puolestaan on vaatia toista osapuolta osallistumaan ei-toivotun lapsen elämään tai hänestä aiheutuviin kuluihin. Jos lasta ei ole resursseja oman tukiverkoston voimin pitää, niin silloin sitä ei pidetä.

Iida toimi oikein kertoessaan molemmille miehille raskaudesta ja hän toimi oikein myös siinä, että hyväksyi molempien kannan asiaan. Iida teki oikein päättäessään pitää lapsen. Hän olisi tehnyt yhtä oikein, jos hän olisi päätynyt aborttiin tai antamaan lapsen pois. Myös molemmat miehet tekivät oikein, eikä kenelläkään ole oikeutta tuomita heitä tai kirjoittaa näistä henkilöistä loukkaavasti erinäisissä sovelluksissa, keskustelupalstoilla taikka kommenttikentissä.

And always use condoms!

(Mieluiten vielä omia.)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s